Menu restauracji dla osób na diecie

Coraz więcej polskich restauracji uwzględnia w swej karcie dania dla osób będących na diecie. Nie chodzi tutaj oczywiście o diety odchudzające, ale takie które ustala dietetyk, czyli na przykład diety bezglutenowe, wegetariańskie, bez laktozy itp. Taki stan rzeczy cieszy niezmiernie. Wskazuje na to, że rozwijamy się kulinarnie jako kraj. Rozumiemy, że nie ma jednej perfekcyjnej diety a różni ludzie potrzebują różnych rodzajów potraw. Dlatego polskie restauracje powoli, ale stabilnie, wprowadzają do swoich kart dań potrawy dotychczas niestandardowe. Continue reading

Restauracja pod Łosiem

Czym kierujemy się wybierając danie w restauracji?

Cena, jakość, obsługa i klimat wnętrza – tak w kilku słowach można byłoby określić nasze wybory dotyczące potraw, które będziemy spożywać w lokalu gastronomicznym. Czy jednak rzeczywiście decyzję o wyborze określonego dania powinniśmy podejmować biorąc pod uwagę te czynniki akurat w takiej kolejności? Okazuje się, że nie do końca. Continue reading

Flaga Polski

Tradycyjne potrawy kuchni polskiej

Kuchnia polska uznawana jest za niezwykle kaloryczną i ciężkostrawną jednak to właśnie rodzime, tradycyjne dania nadal cieszą się w naszym kraju największą popularnością. W polskiej kuchni króluje bez wątpienia mięso, na drugim miejscu są potrawy mączne. Cechą charakterystyczną są potrawy, które w różnych regionach Polski przyrządzane są na wiele sposobów, w zależności od części Polski te same dania mogą mieć inną nazwę i będą inaczej serwowane. I chociaż prawdą jest, że większość potraw jest tłustych to i mieszkańcy tego kraju i turyści z innych zakątków świata uznają polską kuchnię za niezwykle smakowitą. Nie bez powodu słynne są nasze pierogi, puszysty chleb, wędzone kiełbasy czy zasmażana kapusta i żurek. Continue reading

Polska restauracja

Jedzenie w polskich restauracja

Według licznych opinii, kuchnia polska jest tłusta i ciężkostrawna a Polacy odżywiają się po prostu niezdrowo. Jeśli jednak przyjrzeć się naszym tradycyjnym kulinariom stwierdzimy rzecz jasna, że główne miejsce zajmuje w niej mięso i mąka natomiast wręcz zadziwia bogactwo warzyw. Oczywiście, daleko nam do kuchni śródziemnomorskiej, która obfituje w lekkie przekąski i ryby natomiast wynika to przede wszystkim z klimatu i sezonowości produktów. Continue reading