Czym kierujemy się wybierając danie w restauracji?

Cena, jakość, obsługa i klimat wnętrza – tak w kilku słowach można byłoby określić nasze wybory dotyczące potraw, które będziemy spożywać w lokalu gastronomicznym. Czy jednak rzeczywiście decyzję o wyborze określonego dania powinniśmy podejmować biorąc pod uwagę te czynniki akurat w takiej kolejności? Okazuje się, że nie do końca.

Przede wszystkim nadal liczy się dla nas cena a powinna jakość. Tak mało jest wśród nas osób, które spoglądając na kartę dań nie kierują się tylko i wyłącznie gustem kulinarnym i ochotą na spożycie określonej potrawy. Dla niższej ceny jesteśmy skłonni podjąć decyzję o wyborze innego dania niż na jakie mieliśmy pierwotnie ochotę.

To właśnie jakość potrawy powinna mieć dla nas pierwszorzędne znaczenie. Z tą wysoką wiąże się jednak cena i dlatego jesteśmy skłonni zdecydować o wybraniu dania czy restauracji, w której serwuje się potrawy o jakości wątpliwej. To zdecydowanie zabieg nierozsądny – pamiętajmy, że „jesteśmy tym, co jemy” a spożywane przez nas potrawy będą wpływać na nasze zdrowie. Całe szczęście, że w Polsce coraz częściej powstają lokale, które mimo niskich cen proponują dania stworzone na bazie naturalnych, nieprzetworzonych produktów a w procesie ich wykonywania zachowują najwyższe standardy. Z całą pewnością gastronomia w naszym kraju zmienia się na lepsze, nasze gusta kulinarne również.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważna jest obsługa klienta. W restauracjach traktowani jesteśmy właśnie jak klienci a powinniśmy być tam gośćmi, o których dba się z należytym szacunkiem. Dzisiaj obsługa kelnerska powinna być doradcą, wpływać na komfort spędzania czasu w danym lokalu. To właśnie dzięki temu tworzy się wyjątkowy klimat tego miejsca. Pamiętajmy, że lokal to nie tylko ładny wystrój wnętrz i dobrze podany obiad, to przede wszystkim ludzie, którzy muszą mieć pasję do gotowania i kontaktu z ludźmi. Wybierając danie bardzo często sugerujemy się poleceniami obsługi – dobry kelner idealnie trafi w nasze gusta smakowe.

Jeśli o klimacie mowa to oczywiście liczy się też wystrój wnętrza. Restauracja włoska przyciągnie licznych klientów, jeśli za pośrednictwem samego lokalu gość będzie miał okazję przenieść się do słonecznej Italii. Grecka tawerna musi kusić lokalnymi ozdobami a w chińskiej restauracji gość musi mieć okazję posłuchać orientalnej muzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.