Jedzenie w polskich restauracja

Według licznych opinii, kuchnia polska jest tłusta i ciężkostrawna a Polacy odżywiają się po prostu niezdrowo. Jeśli jednak przyjrzeć się naszym tradycyjnym kulinariom stwierdzimy rzecz jasna, że główne miejsce zajmuje w niej mięso i mąka natomiast wręcz zadziwia bogactwo warzyw. Oczywiście, daleko nam do kuchni śródziemnomorskiej, która obfituje w lekkie przekąski i ryby natomiast wynika to przede wszystkim z klimatu i sezonowości produktów.

Okazuje się jednak, że nasza kuchnia też może być jakościowa i cieszy ogromnie fakt, że taki właśnie trend zaczyna być w naszym kraju wyraźnie zauważalny. Co więcej, nie jesteśmy zmuszeni codziennie zapychać się schabowym i kluchami bowiem w każdym większym mieście Polski dostępne są restauracje, które serwują najbardziej rozmaite kuchnie świata. Uwielbiamy chadzać do restauracji włoskich, chętnie zjadamy amerykańskie hamburgery czy sałaty w klimatycznej tawernie greckiej. W weekendy coraz częściej udajemy się do restauracji chińskiej czy tajskiej aniżeli naszej rodzimej.

A jaka jest jakość potraw, które serwowane są w polskich lokalach? Według wielu opinii wręcz tragiczna natomiast jeśli weźmiemy pod uwagę inne zakątki Europy czy całego świata okazuje się, że Polacy przykładają jednak dużą wagę do jakości dań. Coraz częściej dobieramy ekologiczne, sezonowe produkty. Potrawy komponujemy tylko ze świeżych składników, unikamy mrożenia. Zdaliśmy sobie sprawę, że zdrowy styl życia i zdrowa, nieprzetworzona żywność przyczyni się do naszego funkcjonowania w większym komforcie.

Oczywiście, za jakością idzie cena. Biorąc ten aspekt pod uwagę musimy przyznać, że polskie restauracje tanie nie są, przynajmniej te, które rzeczywiście przykładają się do serwowania dań wysokiej jakości. Jedzenie „śmieciowe” można kupić za grosze jednak coraz mniej się nim interesujemy i coraz rzadziej takowe jest serwowane.

Zasmuca nadal jakość obsługi i wiedza a raczej jej brak na temat serwowanych dań patrząc na obsługę kelnerską. Tylko najlepsze restauracje zdały już sobie sprawę, że kelner nie jest dzisiaj osobą mającą jedynie podać obiad a potem rachunek i ze smutną miną oczekiwać napiwku. Dzisiaj od kelnerów wymaga się fachowości – to doradca gości restauracji, osoba, która ma czuwać nad atmosferą lokalu i sprawić, że każdy gość będzie czuł się w niej rzeczywiście komfortowo.

Jeszcze wiele przed nami jednak warto zauważyć, że robimy wielkie postępy. A mamy dla kogo bowiem prawie połowa Polaków chociaż raz w roku stołuje się poza domem. Polska każdego roku również jest coraz bardziej atrakcyjna turystycznie.

One thought on “Jedzenie w polskich restauracja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.