Tradycyjne potrawy kuchni polskiej

Kuchnia polska uznawana jest za niezwykle kaloryczną i ciężkostrawną jednak to właśnie rodzime, tradycyjne dania nadal cieszą się w naszym kraju największą popularnością. W polskiej kuchni króluje bez wątpienia mięso, na drugim miejscu są potrawy mączne. Cechą charakterystyczną są potrawy, które w różnych regionach Polski przyrządzane są na wiele sposobów, w zależności od części Polski te same dania mogą mieć inną nazwę i będą inaczej serwowane. I chociaż prawdą jest, że większość potraw jest tłustych to i mieszkańcy tego kraju i turyści z innych zakątków świata uznają polską kuchnię za niezwykle smakowitą. Nie bez powodu słynne są nasze pierogi, puszysty chleb, wędzone kiełbasy czy zasmażana kapusta i żurek.

Polskie jedzenie, kuchnia polskaProdukty, jakie wykorzystywane są w kuchni polskiej to głównie składniki tanie, wiele przepisów potraw powstało na bazie produktów, które można wyhodować bądź wytworzyć samodzielnie. W naszej kuchni nie brakuje warzyw – bazą jest kiszona kapusta, ogórek, burak, kalarepa czy pomidor. Charakterystyczny smak uzyskiwany jest natomiast dzięki naturalnym przyprawom, w kuchni nie brakuje majeranku, tymianku, kopru, pietruszki, kminu, soli czy pieprzu.

Nie da się ukryć, że inspirację do części dań Polacy zaczerpnęli od zagranicznych sąsiadów – zarówno zachodnich jak i wschodnich, wiele potraw znajduje swoje podstawy w kuchni żydowskiej. Coraz częściej w kuchni polskiej znajdują się też akcenty egzotyczne, korzystamy na przykład z orientalnych, jakże aromatycznych przypraw.

Słynne są nasze zupy, te tradycyjne to przede wszystkim barszcz biały, kapuśniak, pomidorowa, rosół, krupnik, grochówka czy flaki wołowe. Zanim jednak na stole pojawi się waza z gorącą zupą raczymy się przystawkami, takimi jak smalec z kiszonym ogórkiem, śledzie czy tatar.

Główne dania to prawdziwe rarytasy. Naszą specjalnością jest oczywiście schabowy natomiast warto wspomnieć też o gołąbkach, zrazach zawijanych, karkówce, golonce na piwie czy żeberkach w miodzie. Jeśli dodamy do tego bigos, fasolkę po bretońsku, kopytka, kluski śląskie i placki ziemniaczane to śmiało możemy stwierdzić, że właśnie tak wygląda przekrój naszej rodzimej, tradycyjnej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.